czwartek, 1 sierpnia 2013

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków.

Przepis znalazłam w jednej gazetce i dziś został wypróbowany :) 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 świeże ogórki
  • 20 g masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Marchewki oraz pietruszkę obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym pokroić w słupki.
Warzywa wrzucić do garnka i zalać 1 l lub 1 i 1/2 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawę uniwersalną. Gotować do miękkości jarzyn.
Ogórki obrać, pokroić w półplasterki i dusić na maśle na patelni z dodatkiem tymianku, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełożyć do garnka z wywarem. Zawartość naczynia zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Całość zagotować. Do zupy dołożyć zieleninę. Składniki doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Można podawać z ugotowanym ryżem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!