niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto drożdżowe

Od dwóch tygodni chodziło za mną ciasto drożdżowe, no i w końcu wczoraj zrobiłam. Z racji tej, że każdy chciał z czymś innym powstały 3 blaszki ciasta: ze śliwkami, z borówkami i puste :)

Składniki (na 3 małe blaszki):


  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży 
  • 6 jaj (3 żółtka, 3 całe)
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0.5 litra mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 margaryna
  • zapach
  • rodzynki, owoce (według uznania)
Budyń:
Odlewamy trochę mleka, mieszamy z 3 łyżkami mąki. Resztę mleka, razem z cukrem i wymieszaną mąką gotujemy na budyń. 


Rozczyn:
Drożdże, pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru, mleko (ok. 1/4 szklanki odlanej z tego pół litra) i 1 łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego jajka - wymieszać. Dodać budyń, wymieszać, mąkę, wymieszać i na koniec rozpuszczoną margarynę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia i rozłożyć na blachy. Ułożyć owoce, posypać kruszonką.

Kruszonka:


  • 0.5 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki mąki
Wymieszać. Jeśli będzie się kleiło dodać mąki. 








2 komentarze:

  1. Ugotować budyń? dobrze zrozumiałam
    pozdrawiam ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ugotować budyń z podanych składników :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!