poniedziałek, 16 września 2013

Powidła ze śliwek.


Składniki:
  • 3 kg śliwek
  • 3 łyżki octu
  • 0.5 kg cukru
Śliwki oddzielić od pestek.



Wszystko razem wymieszać i pozostawić  na 24 godziny.
Po upływie doby postawić na małym ogniu i gotować 3 godziny bez przykrycia. Nie mieszamy!


Po 3 godzinach można zamieszać i gotować jeszcze pół godziny. Jeśli będzie potrzeba można dosłodzić.


Nakładamy do słoików.
Można pasteryzować 10 minut, ale nie jest to konieczne, ja jednak zazwyczaj wszystko pasteryzuję :)


3 komentarze:

  1. Uwielbiam powidła śliwkowe! I już też mam kilka słoiczków w zapasie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!