wtorek, 27 sierpnia 2013

Rolada z kremem i musem truskawkowym.

Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżki wody 

Białka ubić, pod koniec dodać cukier. Żółtka wymieszać razem z wodą, wlać do białek i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, mieszać drewnianą łyżką. Wylać na dużą blaszkę od piekarnika. Piec w temperaturze 160-180 stopni, przez 25 minut. 
Gdy ciasto będzie upieczone, wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem i gorące zwinąć. Pozostawić do wystygnięcia.

Krem budyniowy:
0.5 l mleka
1 budyń waniliowy 
1 kostka masła
1/4 szklanki cukru

Szklankę mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Wlać do gotującego się mleka. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Zimne ciasto delikatnie odwinąć, posmarować kremem, na środek ułożyć pasek stężałej, zimnej galaretki lub musu truskawkowego (lub inne owoce, według uznania). Ponownie zwinąć roladę. 
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą. 





Zrobiłam błąd bo jak rozkładałam krem to wydawało mi się, że będzie go za dużo i całego nie dałam, ale jednak jak widać po rozkrojeniu, podana ilość jest odpowiednia :) No ale człowiek na błędach się uczy :D

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!