sobota, 30 listopada 2013

Zapiekanka mięsno-warzywna.


Składniki:

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka czerstwa
  • przyprawy
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • pół pora
  • ser


Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Pod koniec duszenia dodać czosnek. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać cebulę, bułkę, jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. 
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w cienkie paseczki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ułożyć połowę obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków, na to ułożyć masę mięsną. Pozostałe ziemniaki, marchewkę i pora wymieszać. Położyć na wierzch masy mięsnej. Zalać szklanką bulionu. Można po wierzchu posypać przyprawami. 
Wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Gdy warzywa będą miękkie posypać startym żółtym serem. Wstawić na chwilę do piekarnika do rozpuszczenia sera. 
Można podawać z keczupem. 


2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!