piątek, 8 listopada 2013

Tort z kremem chałwowym i czekoladowym.

Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 0.5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżki octu
  • szczypta soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać żółtka. Po wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać czekoladę i dobrze wymieszać. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. 

Krem chałwowy:

  • 0.5 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 kostki masła
  • 30 dag chałwy waniliowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Ugotować budyń i odstawić do ostudzenia.
Gdy będzie już gotowy utrzeć z masłem. Podzielić na 2 części: do jednej dodać chałwę do drugiej rozpuszczoną czekoladę.

Przełożyć tort i udekorować według własnego uznania. 





Ja swój tort udekorowałam kwiatkami z masy cukrowej. Robiłam je tak w sumie pierwszy raz. 

Masa cukrowa:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 7 łyżek wody 

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut, następnie dodać ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny. Dodać ją do cukru pudru i zagnieść na gładką masę. Można dodać barwniki. 




2 komentarze:

  1. Pyszny... Ubóstwiam chałwę! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!