sobota, 2 listopada 2013

Ciasto z bezami i kajmakiem.

Ciasto dla prawdziwych łasuchów, gdyż jest bardzo słodziutkie :D

Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 0.5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżki octu
  • szczypta soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać żółtka. Po wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać czekoladę i dobrze wymieszać. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. 


Po upieczeniu wyjąć poczekać aż biszkopt ostygnie.
W tym czasie zaparzyć kawę i gdy już biszkopt będzie zimny nasączyć go kawą. 
Zrobiłam zdjęcie spodu, żeby było dobrze widać tą czekoladę :)


Krem:
  • 2 jaja
  • 0.5 szklanki cukru 
  • kostka margaryny (najlepsza Kasia)
  • kilka kropel olejku pomarańczowego

Oddzielamy żółtko od białka. Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier. Gdy piana będzie gotowa dodajemy do niej żółtka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Margarynę ucieramy na puch. Gdy będzie gotowa, dodajemy po łyżce masy jajecznej i tak do wykończenia masy. Pod koniec dodajemy aromat.

Dodatkowo do ciasta będą potrzebne:
  • bezy
  • masa kajmakowa
Przekładamy ciasto:
Na biszkopt nasączony kawą wykładamy krem, na to układamy bezy i wszystko polewamy kajmakiem. 
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!