poniedziałek, 7 października 2013

Grzybki marynowane.

Przyszła pora na grzybki! :)
Uwielbiam je zbierać, ale lubię je również jeść! :D
I tak oto powstały grzybki marynowane :)


Grzyby dokładnie umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5-10 minut. Zagotować zalewę i wrzucić do niej grzyby.

Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • cebula
  • kilka ziarenek pieprzu, gorczycy, goździków, ziela angielskiego

Zalewę gotować około 2 minuty.
Grzyby układać w słoiku i zalać  zalewą, postawić do góry dnem na kilka minut. Można pasteryzować 10-15 minut.




A oto moje najlepsze wczorajsze zbiory :D 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!