sobota, 24 stycznia 2015

Sero-makowiec z wiśnią.


Składniki: 
  • opakowanie biszkoptów
  • dżem wiśniowy
  • puszka gotowej masy makowej


Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 kostka masła 
  • 8 jaj 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 budyń waniliowy 

Masło rozpuścić i przestudzić. 
Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem, budyniem, masłem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. 

Na blaszce wyłożonej folią aluminiową ułożyć biszkopty, posmarować dżemem wiśniowym, na to wylać połowę masy serowej. Na ser rozłożyć masę makową i przykryć drugą częścią masy serowej. 
Piec w temperaturze 150 stopni przez 70 minut w piekarniku z termoobiegiem. 

Ciasto możemy również zrobić na biszkopcie lub kruchym cieście :)




1 komentarz:

  1. Pycha ciacho! No i fajnie że na biszkoptach- szybsze do zrobienia- szybciej gotowe do zjedzenia:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!