niedziela, 4 stycznia 2015

Rolada szpinakowa z łososiem.


Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 twarożki śmietankowe
  • 20 dag łososia w plastrach 
  • sól, pieprz
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego 


Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparowujemy i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temp. 190 stopni C. Studzimy.
Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem, następnie na całej powierzchni układamy plastry łososia. Formujemy roladę i ciasno zwijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby rolada zastygła.

2 komentarze:

  1. Jadłam taką w Święta u znajomych- była pyszna:) I jak efektownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda ,że mąż nielubi ryb...bym mu taką zrobiła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!