wtorek, 19 sierpnia 2014

Babeczki pomarańczowe z kremem i malinką.


Za sok pomarańczowy oddałabym dużo :D 
Dlatego pomyślałam, że dlaczego by nie wykorzystać go w babeczkach :D 

Składniki na babeczki:
  • 300 g mąki 
  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki soku pomarańczowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • szczypta soli


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól wymieszać. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Do suchych produktów dodać jajka, rozpuszczoną i przestygniętą margarynę, sok i utrzeć na gładką masę. 
Nakładać do papilotek. Piec w 150-160 stopniach przez 20 minut

Składniki na krem:
  • 0.5 litra mleka
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 125 g cukru pudru 
  • 40 g mąki pszennej 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 25 g masła
  • 0.5 kostki margaryny
  • 0.5 torebki cukru waniliowego 


Z mleka odlać 2.5 łyżki mleka, resztę zagotować. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać obie mąki i odlane mleko. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Gdy mleko zacznie się gotować dodać 25 g masła i cukier waniliowy. Doprowadzić do wrzenia. Wlać masę z żółtek i gotować do zgęstnienia masy. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodna dodawać po kawałku margaryny i ucierać do uzyskania jednolitego kremu. 

Babeczki naciąć na środku i wydrążyć mały środek, do którego należy szprycą nałożyć krem i przykryć wyciętą częścią. Na wierzchu ozdobić kremem i w moim przypadku malinką i srebrnymi kuleczkami. :)



5 komentarzy:

  1. Niesamowity przepis! Muszę kiedyś zrobić takie babeczki, nie wpadłabym na pomysł, żeby do pieczenia dodać soku pomarańczowego :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ narobiłaś mi smaku na słodkości ;) wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i na pewno przepyszne! A krem jaki błyszczący:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!