sobota, 18 stycznia 2014

Kluski leniwe.


Składniki: 

  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 1 opakowanie twarogu w kliniku 
  • sól
  • 1 jajko
  • mąka

Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Podzielić masę na 4 części, 1 część wyjąć i w uzyskaną dziurę wsypać mąkę pszenną, dodać jajko, sól do smaku i całość zagnieść. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Formować wałki, a następnie ciąć je na małe kopytka. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotować do chwili wypłynięcia kluseczek.
Można podawać z bułką tartą, usmażoną na masełku z cukrem waniliowym.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam leniwe :) Robię je na obiad od czasu do czasu.
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!