piątek, 27 grudnia 2013

Rolada makowa.



Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3 łyżki wody 

Białka ubić, pod koniec dodać cukier. Żółtka wymieszać razem z wodą, wlać do białek i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, mieszać drewnianą łyżką. Wylać na dużą blaszkę od piekarnika. Piec w temperaturze 160-180 stopni, przez 25 minut. 
Gdy ciasto będzie upieczone, wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem i gorące zwinąć. Pozostawić do wystygnięcia.

Zimne ciasto delikatnie odwinąć, posmarować masą makową (ja użyłam gotowej z puszki). Ponownie zwinąć roladę. 
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą. 





1 komentarz:

  1. Smaczny blog:) Dziękuję za udział w moim candy!
    Marzena

    zapachlawendy75.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!