piątek, 6 grudnia 2013

Ptysie.

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki 
  • 4 jaja


Wodę zagotować z margaryną. Gdy będzie się gotowało dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już gotowe wbijać po jednym jajku i ucierać. Gdy wszystkie jajka będą już wbite masę ucierać około 5-10 minut. Im dłużej będziemy miksować tym powinniśmy uzyskać większe ptysie. Na blaszkę wyłożyć papier. Formować szprycą ptysie.  Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem.

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 2 całe jajka i 4 żółtka
  • 250 g cukru pudru 
  • 80 g mąki pszennej 
  • 80 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 kostka masła
  • cukier waniliowy


Do szklanki wlać 5 łyżek mleka, resztę zagotować. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i odłożone mleko. Miksować. Do gotującego się mleka dodać 50 g masła, cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wlać żółtka i gotować do zgęstnienia masy. Odstawić do wystygnięcia.
Gdy będzie już chłodne dodawać po kostce resztę masła. Ucierać do uzyskania ładnej masy.

Upieczone ptysie przekroić na pół i przekładać kremem. Posypać cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Ach ptysie moja słabość ale tylko te z kremem budyniowym ! Broń boże z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie nie przepadam za kremiastymi ciastami i ciastkami :) Ale ptysie bez kremu bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!