poniedziałek, 4 maja 2015

Babka cytrynowa.


Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 
  • sok z 1 cytryny 

Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek i wymieszać.
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać wymieszane mąki z proszkiem. Ucierać. Dodać przestudzone masło. Na sam koniec dodać sok z cytryny. Utrzeć na gładką masę.
Formę wysmarować masłem i posypać mąkę. Wlać masę. Piec 50 minut w temp. 160 stopni.
Do masy można dodać również startą skórkę z cytryny.
Gdy ciasto się upiecze, wyjąć z formy i ostudzić. Gdy już będzie chłodne polać lukrem.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam babki cytrynowe :) Następnym razem wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!