Składniki:
- 0.5 kg mąki
- 6-7 jaj
Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładkie ciasto.
Z ciasto wałkujemy cieniutkie placki. Odstawiamy posypane mąką do wysuszenia na około 30 minut.
Gdy placki będą już wysuszone kroimy na makaron ( w zależności jaki chcemy uzyskać).
W moim przypadku kroiłam na paski, układałam 3-4 paski jeden na drugim i siekałam na nitki.
Na cieniutkie nitki świetnie nadaje się wykorzystanie maszynki do makaronu :D
Jeszcze nigdy nie robiłam domowego makaronu, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że domowy makaron jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy makaron, zawsze robimy go z mamą do rosołu. Ba, wręcz przyznam, że przez cale moje życie kupny makaron był może ze trzy razy.
OdpowiedzUsuń