środa, 18 marca 2015

Ciasto a'la Maxi King.


Składniki:
Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 180 g cukru 
  • 160 g mąki 
  • 70 g mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane mąki i kakao i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę biszkoptową wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego schłodzenia. Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać. 
Po wystudzeniu przekroić na pół.

Krem:
  • 0.5 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki cukru 
  • 2 cukru waniliowe
  • 2 szklanki mleka w proszku 
  • 300 g masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszać aż całkowicie się rozpuści, wystudzić. 
Masło zmiksować na puch. Następnie dodawać po 1 łyżce przestudzonego mleka na zmianę z mlekiem w proszku. Wszystko zmiksować na gładki krem. 

Wierzch orzechowy:
  • 20 dag pokrojonych orzechów
  • 10 dag margaryny
  • 0.5 szklanki cukru 
  • 3 łyżki miodu 
Wszystkie składniki podgrzać cały czas mieszając.

Dodatkowo:
  • puszka kajmaku
  • krakersy

Przełożenie:
biszkopt - krem - krakersy - kajmak - biszkopt - orzechy





2 komentarze:

  1. Przepysznie się prezentuje! No i te orzechy- ciacho na bogato:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na coś słodkiego:P ! Wygląda na przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!