Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj
- 180 g cukru
- 160 g mąki
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane mąki i kakao i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę biszkoptową wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego schłodzenia. Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Krem:
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 2 cukru waniliowe
- 2 szklanki mleka w proszku
- 300 g masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszać aż całkowicie się rozpuści, wystudzić.
Masło zmiksować na puch. Następnie dodawać po 1 łyżce przestudzonego mleka na zmianę z mlekiem w proszku. Wszystko zmiksować na gładki krem.
Wierzch orzechowy:
- 20 dag pokrojonych orzechów
- 10 dag margaryny
- 0.5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki podgrzać cały czas mieszając.
Dodatkowo:
- puszka kajmaku
- krakersy
Przełożenie:
biszkopt - krem - krakersy - kajmak - biszkopt - orzechy
Przepysznie się prezentuje! No i te orzechy- ciacho na bogato:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na coś słodkiego:P ! Wygląda na przepyszne.
OdpowiedzUsuń