niedziela, 15 lutego 2015

Ciasto "Bez nazwy".



Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać żółtka. Po wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.

Dodatkowo:
  • dżem ( u mnie porzeczkowy)
  • 1 duży budyń
  • 3 szklanki soku o wybranym smaku 
  • opakowanie delicji o wybranym smaku 
  • 1 galaretka o wybranym smaku 

Biszkopt przekroić na pół, można nasączyć wodą wymieszaną z cytryną. Posmarować dżemem. 
Budyń rozrobić w pół szklanki wody. Ugotować go na soku. Gdy będzie gotowy wylać gorący na biszkopt, odstawić do wystygnięcia. Następnie na biszkopt ułożyć delicje i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 



2 komentarze:

  1. wygląda pysznie :) mam podobny przepis z tym,że masa jest z jabłek usmażonych, do któych dadaje się galaretkę z torebki by usmażone gorące jabłka stężały

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa nie ważna, bo liczy się smak. A patrząc na przepis i zdjęcie wygląda pysznie.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!