poniedziałek, 7 lipca 2014

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą.


Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka

Wszystkie składniki połączyć. Ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty i zapiec w 180 stopniach C przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Nadzienie:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 ml śmietany 
  • opakowanie mozzarelli
  • 3 jajka
  • oliwa

Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i smażyć jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku.
Szpinak wykładamy na ciasto, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zalewamy sosem z jajek i śmietany. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

3 komentarze:

  1. wygląda apetycznie!! nigdy niejadłam wiec może skorzystam z przepisu :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Nie robiłam jeszcze nigdy tarty :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ostatnio pizzę o podobnym "składzie": mozarella, szpinak (tylko miałam świeży). Tarta też musi być smaczna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!