czwartek, 31 lipca 2014

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim.



Składniki:
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 jajko

Polędwicę umyć, obsypać przyprawami, odstawić na 3 godziny. Obsmażyć z każdej strony na patelni,zawinąć w folię aluminiową (błyszczącą stroną do mięsa) wystudzić, wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, lekko posmarować rozbitym jajkiem, położyć na to zimne mięso, zrolować, boki podłożyć pod spód. Łączenia powinny być pod spodem. Wstawić do lodówki na 20 min. Wstawić do piekarnika, ale wcześniej posmarować jajkiem, na 20-30 min.w temp. 170 stopni. .Po wyłączeniu piekarnika roladę mięsną zostawić na 5 min., dopiero kroić plastry. Można podawać z sosem kurkowym i sałatką grecką.



2 komentarze:

  1. wygląda pysznie :) a i jutro kupuję cukierki na nalewkę z twojego przepisu :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nawet nawet smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!