środa, 19 lutego 2014

Krakersy ze smalczykiem Smakowita Pajda.

Niedawno zaciekawił mnie bardzo przepis który dodała Mirabelka na swoim BLOGU. A mianowicie chodzi o te fantastyczne KRAKERSIKI.

Oczywiście starałam się robić wszystko zgodnie z podanym przepisem, jednak.. u Mirabelki jest napisane, żeby dodać tyle wody, alby wyszło ładne ciasto, a u mnie tej wody nie poszła nawet kropelka.. Nie wiem co pomieszałam, no ale wyszły naprawdę fajne krakersiki :)

Przepis podam wam tak jak ja zrobiłam

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 100 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi,
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól 

Smalec posiekać razem z mąką i proszkiem do pieczenia.  Dodać resztę składników. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka. Ponieważ u mnie brak foremki, radełka itd. kółeczka wycięłam literatką, brzegi zrobiłam widelcem i dziureczki w środku również widelcem.
Krakersy wyłożyć na blaszkę.
Piec w 150-160 stopniach z termoobiegiem około 15 minut.
U mnie wyszło 75 krakersów. :)



4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł:) ciekawy czy zastępując jogurt naturalny- kwaśną śmietaną 12% taką "wiejską" to czy uzyskałoby się lepszą kruchość krakersów??:) ja zawsze do ciasta kruchego (bez znaczenia czy do ciasta np. szarlotki czy tarty) dodaję kwaśną świtanę.
    Przepis chętnie wykorzystam, mąż się pewnie ucieszy z czegoś nowego do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się właśnie zastanawiałam nad śmietaną :) Następnym razem trzeba spróbować ;)

      Usuń
  2. Niedawno się zastanawiałam czy da się w domu samemu zrobić krakersy. No więc już wiem i zamierzam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Uwielbiam krakersy jednak nie robiłem ich nigdy sam. Chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!