piątek, 6 września 2013

Słodkie paluszki.

Składniki:

  • 230 g mąki
  • 175 g margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego lub śmietankowego 


Margarynę i cukier ucieramy na jasną masę. Dodajemy aromat, miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 20-30 minut do lodówki.
Po wyjęciu formujemy warkoczyki, ruloniki, co kto chce :D
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160-170 stopni. 
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Paluszki można również zrobić dwukolorowe, wtedy ciasto podzielić na 2 części i do jednej dodać 1 łyżkę kakao. 


3 komentarze:

  1. Szybko, łatwo i na pewno pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę słodkie - i w smaku i w przeuroczym wyglądzie! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!