niedziela, 21 czerwca 2015

Rolada z bitą śmietaną i galaretką.


Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 60 g gorącej wody 
Mąki przesiać i dokładnie wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
Żółtka wymieszać z gorącą wodą. Dodać pomału do białek, wymieszać, następnie dodać mąki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i wylać na nią masę biszkoptową.
Piec 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.
Gdy ciasto będzie upieczone, wyjąć, chwilkę przestudzić, następnie usunąć papier i położyć na suchą, czystą ściereczkę i zawinąć w rulon.

Krem z bitej śmietany:
  • 400 g śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie rozetrzeć. Na koniec można dodać swoje ulubione dodatki.

Dodatkowo:
  • 2 galaretki o różnych kolorach 
Biszkopt rozwinąć, nałożyć krem z bitej śmietany, na środku poukładać galaretkę pokrojoną w kostkę. Zawinąć roladę i odstawić do lodówki na kilka godzin.




2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!