piątek, 5 czerwca 2015

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i serem w cieście francuskim.


Składniki (na 2 porcje)
  • 0.5 opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 piersi z kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 2 plastry sera
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Szpinak wrzucamy na roztopione masełko i smażymy aż do odparowania wody. Dodajemy czosnek, przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Piersi z kurczaka rozcinamy tak aby powstały nam kieszonki. 
Do piersi wkładamy szpinak, przykrywamy serem.
Piersi układamy na cieście francuskim, posypujemy przyprawami i zawijamy. 
Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. 
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. 
Piersi możemy podawać z zapieczonymi ziemniaczkami. 
W tym celu należy ziemniaki obgotować, ja obtoczyłam dodatkowo w przyprawie do ziemniaków Firmy Rafex, a następnie ułożyć na blaszce i zapiec. Można piec równocześnie z piersiami. 






Inspirowałam się TYM przepisem :)

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!