poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ciasto Oczy carycy.


Składniki:
Ciasto jasne:
  • 7 białek
  • 250 g cukru 
  • 1 łyżka octu 
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 190 g mąki ziemniaczanej

Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać cukier, następnie ocet i olej. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem i wymieszać na gładką masę. 

Ciasto ciemne:
  • 7 żółtek
  • 2 całe jajka 
  • 75 g cukru 
  • 60 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/3 szklanki oleju 

Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Gdy już wyjdzie gładka masa dodać olej. Następnie powoli dodawać mąkę z proszkiem, na końcu kakao i całość wymieszać na gładką masę. 

Blaszkę wyłożyć papierem. Wykładać na zmianę ciasto jasne i ciemne. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Następnie wyjąć, przestudzić i ciasto przekroić na pół. 

Krem:
  • 0.5 litra mleka
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 125 g cukru pudru 
  • 0.5 opakowania cukru waniliowego 
  • 25 g masła
  • 0.5 kostki margaryny 
  • 40 g mąki pszennej 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 

Od mleka odlewamy 2.5 łyżki, pozostałe gotujemy. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem pudrem  na puch, następnie dodajemy mąki oraz te 2.5 łyżki mleka. Miksujemy na gładką masę. 
Do gotującego się mleka dodajemy masło i cukier waniliowy, gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy masę z żółtek i mieszamy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie zimne, rozcieramy mikserem i dodajemy stopniowo margarynę. 

Polewa:
  • 100 g margaryny 
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki łączymy w garnuszku i podgrzewamy. 

Dodatkowo:
  • paczka biszkoptów 
  • 2 galaretki o takim samym smaku (u mnie zielone - agrestowe)

Biszkopty możemy nasączyć w kawie. W tym celu zaparzamy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w 0.5 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przełożenie ciasta:
Blat ciasta - krem - nasączone biszkopty - tężejąca galaretka (w tym momencie wkładamy ciasto do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje) - krem - blat ciasta - polewa. 
Wierzch można ozdobić posypką cukrową, orzechami itd. 

Ciasto po przekrojeniu:





Ciasto pracochłonne, ale efekt smakowy super ;) 

1 komentarz:

  1. to ciasto mam zapisane do zrobienia i jak narazie nie moge sie zmobiliowac do wykonania, a widze jakie jest cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!