Torcik na I Komunię Świętą :)
Biszkopt:
- 7 jaj
- 180 g cukru
- 160 g mąki
- 70 g mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane mąki i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę biszkoptową wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego schłodzenia. Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać. Po wystudzeniu przekroić na pół. Upiec 2 takie biszkopty.
Krem:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 cukry waniliowe
- 4 szklanki mleka w proszku
- 600 g masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszać aż całkowicie się rozpuści, wystudzić.
Masło zmiksować na puch. Następnie dodawać po 1 łyżce przestudzonego mleka na zmianę z mlekiem w proszku. Wszystko zmiksować na gładki krem.
Przełożyć biszkoptem kremem i dodatkami (u mnie dżem porzeczkowy i brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę).
fantastyczny tort, ja bym raczej takiego nie zrobiła cudownego jak Ty!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTort wygląda świetnie, niestety z moimi zdolnościami artystycznymi nie przyozdobiłabym go tak ładnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale na pewno i Ty dałabyś radę :)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuń