Składniki:
- 2.5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1.5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
- 2 łyżki kakao
Jajka utrzeć z cukrem nad garnuszkiem z ciepła wodą. Ucierać 4 minuty. Dodać olej, ucierać, następnie wodę, ucierać, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki do drugiej 2 łyżki kakao. Dobrze wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wykładamy 2 łyżki białej masy, na to wylewamy 2 łyżki czarnej i tak cały czas jedna na drugą, aż do wyczerpania ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, następnie zmniejszyć do 160 stopni. Piec 1h lub do suchego patyczka.