- 4 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- sok z 1 cytryny
Masło rozpuścić i przestudzić.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek i wymieszać.
Jaja utrzeć z cukrem. Dodać wymieszane mąki z proszkiem. Ucierać. Dodać przestudzone masło. Na sam koniec dodać sok z cytryny. Utrzeć na gładką masę.
Formę wysmarować masłem i posypać mąkę. Wlać masę. Piec 50 minut w temp. 160 stopni.
Do masy można dodać również startą skórkę z cytryny.
Gdy ciasto się upiecze, wyjąć z formy i ostudzić. Gdy już będzie chłodne polać lukrem.
Uwielbiam babki cytrynowe :) Następnym razem wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń