Kalafior trochę inaczej :)
Składniki:
- kalafior
- kiełbaska/szynka
- cebula
- pomidor
- ogórki kwaszone
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- żółty ser
Kalafiora różyczkujemy i gotujemy na pół twardo.
Kiełbaskę/szynkę kroimy w kostkę i obsmażamy. Cebulę siekamy w krążki, dusimy.
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, podsmażamy do miękkości, dodajemy ogórki starte na tarce o grubych oczkach, wszystko minutkę podsmażamy.
Ze śmietany i jajka robimy sos, doprawiamy do smaku wedle uznania. Ja do swojego dodałam standardowo sól i pieprz oraz suszoną bazylię, tymianek i majeranek.
W naczyniu układamy różyczki kalafiora, dodajemy cebulę z kiełbaską, pomidorami i ogórkiem, zalewamy wszystko sosem i posypujemy serem.
Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 150 stopniach C lub do ścięcia się sosu.