Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 3-4 świeże ogórki
- 20 g masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Marchewki oraz pietruszkę obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym pokroić w słupki.
Warzywa wrzucić do garnka i zalać 1 l lub 1 i 1/2 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawę uniwersalną. Gotować do miękkości jarzyn.
Ogórki obrać, pokroić w półplasterki i dusić na maśle na patelni z dodatkiem tymianku, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełożyć do garnka z wywarem. Zawartość naczynia zabielić śmietaną wymieszaną z mąką. Całość zagotować. Do zupy dołożyć zieleninę. Składniki doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można podawać z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!