- 2.5 kg cukinii
- 0.5 kg cukru
- 2 galaretki (pomarańczowe, agrestowe, cytrynowe)
- 2.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- pół olejku (cytrynowy lub pomarańczowy)
Cukinię obrać. Wydrążyć środek. Pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Smażyć, aż zgęstnieje. Pod koniec, gdy będzie już gęste dodać cukier, galaretki, olejek i kwasek. Całość smażyć przez 30 minut. Nakładać w słoiki.
Ja, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam i odstawiłam, żeby było chłodniejsze, a następnie zblenderowałam, ale to zależy od upodobań, bo jeśli ktoś lubi kawałki w dżemie to może tak zostać.
Od koloru galaretki będzie zależał kolor naszego dżemu :)
bardzo dobry dzem dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńfajny przepis na 100% spróbuję :)
OdpowiedzUsuńmam tylko pytanie czy ktoś już próbował zrobić dżem z cukinii z owocami a nie galaretką jak tak to w jakiej ilości ^^