czwartek, 8 sierpnia 2013

Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i pieczarkami.

To danie, razem z sałatą i dipem czosnkowym robiłam na egzaminie zawodowym, więc postanowiłam powtórzyć i w domu :)

Ciasto:

  • 0.5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 0.5 kostki smalcu
  • 0.5 kostki margaryny 
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany 18%

Mąkę, smalec, margarynę i szczyptę soli posiekać dużym nożem na stolnicy. 
W osobnej miseczce śmietanę, żółtka (białka zostawić!) i drożdże wymieszać na jednolitą masę. 
Dodać mieszaninę do mąki, zagnieść. 
Wstawić do lodówki na 20 minut.

Farsz:

  • 0.5 kg kapusty kwaszonej
  • 0.5 kg pieczarek 
  • 2 cebule
  • pieprz, sól do smaku 

Kapustę ugotować. Gdy ostygnie zmielić przez maszynę na grubych oczkach. 
Pieczarki oczyścić, rozdrobnić (zetrzeć na tarce o grubych oczkach), smażyć z drobno posiekaną cebulką.
Połączyć i doprawić do smaku. 


Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty (wielkość zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać paszteciki). Na środek układać farsz, składać na pół w trójkąty. Zakleić i brzegi ozdobić widelcem. Posmarować białkiem. Piec przez 30 minut w temperaturze 160 stopni. 







4 komentarze:

  1. smacznie tutaj u CIEBIE :)
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez to mialam na egzaminie :) ... tylko malo byl do popisuu bylo juz wszytko wyporcjonowane .. i juz... a na egzaminie powini na napisac skalsniki a sami wyporcjowac i przyprawic wedlugo siebie i przyprawy jakie nam sie chce .. bo to nie jest kucharz ... tylko sciaga z kartki... wsztko razem wymieszac i jest.. ale ujdzie. Ciekawe jakie wyniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!