Składniki (na 3 małe blaszki):
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 6 jaj (3 żółtka, 3 całe)
- 1.5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0.5 litra mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 margaryna
- zapach
- rodzynki, owoce (według uznania)
Budyń:
Odlewamy trochę mleka, mieszamy z 3 łyżkami mąki. Resztę mleka, razem z cukrem i wymieszaną mąką gotujemy na budyń.
Rozczyn:
Drożdże, pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru, mleko (ok. 1/4 szklanki odlanej z tego pół litra) i 1 łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego jajka - wymieszać. Dodać budyń, wymieszać, mąkę, wymieszać i na koniec rozpuszczoną margarynę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia i rozłożyć na blachy. Ułożyć owoce, posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 0.5 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżki mąki
Wymieszać. Jeśli będzie się kleiło dodać mąki.
Ugotować budyń? dobrze zrozumiałam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ala
Tak, ugotować budyń z podanych składników :)
OdpowiedzUsuń