sobota, 31 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem.


Składniki:
  • 100 g dowolnego makaronu (u mnie drobne muszelki)
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • laska zwyczajnej kiełbasy lub dowolnej szynki 
  • 3 ogórki kwaszone
  • 2 pomidory 
  • pół żółtej papryki 
  • 100 ml śmietany 
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • ser żółty 

Makaron ugotować al dente. 
Kalafiora ugotować na pół twardo. 
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilę przesmażyć. 
Ogórki, pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
W razie potrzeby podlać wodą. Dusić około 5 minut. 
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, na to ułożyć kalafior i cebulę z warzywami. Wszystko zalać sosem śmietanowym. 
Posypać startym, żółtym serem. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni. 






4 komentarze:

  1. Och wygląda smakowicie, szkoda tylko, że nie mogę tego zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pycha!
    Zapraszam do siebie na zupę krem z pieczonych buraków!:)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, aż ślinka cieknie. Smakowicie to wygląda i zapewne dobrze smakuje ^^.

    _____________________________________
    http://przez-zycie-z-ksiazkami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!