wtorek, 27 stycznia 2015

Łopatka pod warzywami.


Składniki:
  • 0.5 kg łopatki 
  • 4 marchewki 
  • 0.5 kg ziemniaków 
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • 30 g ser żółty

Łopatkę pokroić w cienkie plastry, obsypać przyprawami.
Marchewkę pokroić w krążki, ziemniaki w plastry, pora i cebulę w cienkie piórka. 
Na spód naczynia żaroodpornego zetrzeć na wiórki margarynę, na to ułożyć łopatkę, następnie marchewkę, pora, ziemniaki, drugą warstwę łopatki, cebulę, marchewkę, wiórki margaryny, ziemniaki.
Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na godzinę w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie zdjąć folię, posypać startym żółtym serem i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 120 stopni. 





3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!