Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- 2 twarożki śmietankowe
- 20 dag łososia w plastrach
- sól, pieprz
- 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
Szpinak podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparowujemy i studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masę szpinakową miksujemy z żółtkami, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temp. 190 stopni C. Studzimy.
Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem, następnie na całej powierzchni układamy plastry łososia. Formujemy roladę i ciasno zwijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby rolada zastygła.
Jadłam taką w Święta u znajomych- była pyszna:) I jak efektownie wygląda!
OdpowiedzUsuńszkoda ,że mąż nielubi ryb...bym mu taką zrobiła
OdpowiedzUsuń