sobota, 10 stycznia 2015

Galareta drobiowa.


Składniki:
  • 1 kg pałeczek z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 podpalona cebulka
  • główka czosnku 
  • 2 kostki rosołowe (jedna drobiowa, druga wołowa)
  • 2 łyżki przyprawy typu Kucharek 
  • sól, pieprz
  • 2 opakowanie żelatyny 
  • natka pietruszki 
  • puszka groszku 


Mięso i warzywa zalać zimną wodą, dodać przyprawy, kostki rosołowe i ugotować do miękkości warzyw i mięsa (czosnek można pokroić w plasterki). Wywar musi być intensywny. Gdy mięso będzie miękkie rozdrobnić na drobne kawałki. Marchewkę wyjąć i pokroić w cieniutkie plasterki. Rosół odcedzić (musi być czysty). 
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody. Dobrze wymieszać aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorącego rosołu i mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować!! 
W międzyczasie przygotować pojemniczki na galaretę. Na spód kładziemy plastry marchewki, natkę pietruszki, rozdrobnione mięso, groszek. Pojemniczek zapełniamy do połowy. Zalać wywarem. 
Odstawić do lodówki aż stężeje. 
Do galarety można dodać również ugotowane jajko. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!