piątek, 28 lutego 2014

Domowe batoniki.

Przepis ten znalazłam na zszywce :)

Składniki:
Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę. Ucierać mikserem aż do powstania gładkiego ciasta (kruchego). Ciastem wylepić dno keksówki wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuć widelcem.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut. Do momentu aż nabierze złotego koloru.Ciasto ostudzić.

Nadzienie:
  • 4 łyżki karmelu 
Polewa:
  • ok. 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju
Karmel wylać na ostudzone ciasto. Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1 h. Wyjąć i pociąć na ok. 2 cm batoniki. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie. Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.





1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł ! już mi się podobają takie domowe batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!