Oczywiście starałam się robić wszystko zgodnie z podanym przepisem, jednak.. u Mirabelki jest napisane, żeby dodać tyle wody, alby wyszło ładne ciasto, a u mnie tej wody nie poszła nawet kropelka.. Nie wiem co pomieszałam, no ale wyszły naprawdę fajne krakersiki :)
Przepis podam wam tak jak ja zrobiłam
Składniki:
- 250 g mąki,
- 100 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi,
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól
Smalec posiekać razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka. Ponieważ u mnie brak foremki, radełka itd. kółeczka wycięłam literatką, brzegi zrobiłam widelcem i dziureczki w środku również widelcem.
Krakersy wyłożyć na blaszkę.
Piec w 150-160 stopniach z termoobiegiem około 15 minut.
U mnie wyszło 75 krakersów. :)
Ciekawy pomysł:) ciekawy czy zastępując jogurt naturalny- kwaśną śmietaną 12% taką "wiejską" to czy uzyskałoby się lepszą kruchość krakersów??:) ja zawsze do ciasta kruchego (bez znaczenia czy do ciasta np. szarlotki czy tarty) dodaję kwaśną świtanę.
OdpowiedzUsuńPrzepis chętnie wykorzystam, mąż się pewnie ucieszy z czegoś nowego do spróbowania :)
Też się właśnie zastanawiałam nad śmietaną :) Następnym razem trzeba spróbować ;)
UsuńNiedawno się zastanawiałam czy da się w domu samemu zrobić krakersy. No więc już wiem i zamierzam wypróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Uwielbiam krakersy jednak nie robiłem ich nigdy sam. Chętnie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuń