niedziela, 2 marca 2014

Tort Wodny Świat.

Miałam już nie wstawiać przepisu na tort takiego samego jak pojawił się wcześniej, ale muszę się wam pochwalić! :D 
Zamówiła u mnie Pani tort i powiedziała, że bardzo by chciała, żeby tort przedstawiał wodny świat. Trochę się przeraziłam, bo z masą cukrową nie mam tak doświadczenie, ale jest! Pierwszy tort wykonany z masy cukrowej! :D Wszystko co się na nim znajduje wykonałam własnoręcznie :) Nie ma nic kupnego ;)

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodać żółtka. Po wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i ocet. Mieszać drewnianą łyżka, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelać do tortownicy i piec 35-40 minut w temperaturze 160 stopni. Zrobić 2 takie biszkopty i przeciąć na pół. Ja zrobiłam 1 biszkopt jasny i 1 biszkopt niebieski :)

Krem jajeczny:
  • 6 jaj
  • 400 g cukru
  • 1.5 kostki masła extra
  • 1.5 kostki margaryny (proponuję Kasię lub Palmę, bo przejechałam się na tym, że na innym krem nie wychodzi..)
  • olejek zapachowy 
Oddzielamy żółtko od białka. Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier. Gdy piana będzie gotowa dodajemy do niej żółtka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Margarynę i masło ucieramy na puch. Gdy masła będą gotowane, dodajemy po łyżce masy jajecznej i tak do wykończenia masy. Pod koniec dodajemy aromat i wybrane dodatki. 

Poncz: 
  • cukier 
  • cytryna
  • 1 olejek rumowy
  • przegotowana, chłodna woda
Wymieszać wodę z cukrem. Dodać cytrynę, olejek.  

Przekładamy tort. Można dodać różne dodatki (u mnie znalazły się ananasy z puszki i powidła).
Dekorujemy według własnego uznania.

Przepis na masę cukrową znalazłam na tym blogu. Jest naprawdę genialna! :)







2 komentarze:

  1. Świetny jest!!!! Te ozdoby na torcie przecudne!!!! Super Ci wyszły , jak kupne :):):) Oby takich zamówień na podobne słodkści było więcej!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!