Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 30 dag masła
- 7.5 łyżek cukru pudru
- 6 żółtek
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- powidła
- orzechy, bakalie
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 2 części. Smarujemy powidłami, posypujemy orzechami, bakaliami
(według uznania). Z 4 białek i 20 dag cukru pudru i 2 łyżek mąki ziemniaczanej
ubijamy pianę i wylewamy na ciasto. Całość pieczemy ok. 30 minut. Studzimy
Krem:
- budyń waniliowy
- 0.5 litra mleka
- 1 masło
- 1 cukier waniliowy
- cytryna
Gotujemy budyń, studzimy. Gdy będzie
przestudzony ucieramy z masłem, dodajemy sok z cytryny.
Ciasto przekładamy kremem. Można polać
polewą lub posypać cukrem pudrem.
Wygląda smakowicie :)) Przepis też wydaje się prosty, tylko ja tak nie lubię ucierać masła...Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPalinko ciasto dzielisz na 2 części... tą drugą część pieczesz osobno jako spód na który nakładasz masę? i przykrywasz częścią z bakalii i bezy? Ciasto wygląda fantastycznie.
OdpowiedzUsuńObydwie części mają być takie same, czyli ciasto - powidła - orzechy, bakalie - piana z białek. I po upieczeniu obydwóch takich samych spodów bierzemy pierwszy i nakładamy na niego krem i przykrywamy drugim, tylko bezą na krem, a ciastem do góry :) Mam nadzieję, że zrozumiałe ;)
UsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuń