niedziela, 27 kwietnia 2014

Pani Walewska.

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 30 dag masła
  • 7.5 łyżek cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • powidła
  • orzechy, bakalie

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Smarujemy powidłami, posypujemy orzechami, bakaliami (według uznania). Z 4 białek i 20 dag cukru pudru i 2 łyżek mąki ziemniaczanej ubijamy pianę i wylewamy na ciasto. Całość pieczemy ok. 30 minut. Studzimy
Krem:
  • budyń waniliowy
  • 0.5 litra mleka
  • 1 masło
  • 1 cukier waniliowy
  • cytryna

Gotujemy budyń, studzimy. Gdy będzie przestudzony ucieramy z masłem, dodajemy sok z cytryny.
Ciasto przekładamy kremem. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :)) Przepis też wydaje się prosty, tylko ja tak nie lubię ucierać masła...Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Palinko ciasto dzielisz na 2 części... tą drugą część pieczesz osobno jako spód na który nakładasz masę? i przykrywasz częścią z bakalii i bezy? Ciasto wygląda fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obydwie części mają być takie same, czyli ciasto - powidła - orzechy, bakalie - piana z białek. I po upieczeniu obydwóch takich samych spodów bierzemy pierwszy i nakładamy na niego krem i przykrywamy drugim, tylko bezą na krem, a ciastem do góry :) Mam nadzieję, że zrozumiałe ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!