- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 6 jaj (3 żółtka, 3 całe)
- 1.5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0.5 litra mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 margaryna
- zapach
- rodzynki, owoce (według uznania)
Budyń:
Odlewamy trochę mleka, mieszamy z 3 łyżkami mąki. Resztę mleka, razem z cukrem i wymieszaną mąką gotujemy na budyń.
Rozczyn:
Drożdże, pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru, mleko (ok. 1/4 szklanki odlanej z tego pół litra) i 1 łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego jajka - wymieszać. Dodać budyń, wymieszać, mąkę, wymieszać i na koniec rozpuszczoną margarynę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Uformować 3 wałeczki i zapleść jak warkocz.
uwielbiam chałkę,a Twoja prezentuję się pysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności:) nie ma nic lepszego niż chałka:)
OdpowiedzUsuńja bym zjadła domową chałkę :) z mlekiem :)
OdpowiedzUsuń