środa, 9 kwietnia 2014

Chałka


Składniki (na 3 chałki):


  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży 
  • 6 jaj (3 żółtka, 3 całe)
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0.5 litra mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 margaryna
  • zapach
  • rodzynki, owoce (według uznania)
Budyń:
Odlewamy trochę mleka, mieszamy z 3 łyżkami mąki. Resztę mleka, razem z cukrem i wymieszaną mąką gotujemy na budyń. 


Rozczyn:
Drożdże, pół łyżeczki soli, 1 łyżkę cukru, mleko (ok. 1/4 szklanki odlanej z tego pół litra) i 1 łyżkę mąki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego jajka - wymieszać. Dodać budyń, wymieszać, mąkę, wymieszać i na koniec rozpuszczoną margarynę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Uformować 3 wałeczki i zapleść jak warkocz.




3 komentarze:

  1. uwielbiam chałkę,a Twoja prezentuję się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności:) nie ma nic lepszego niż chałka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym zjadła domową chałkę :) z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!