Składniki na ciasto:
- 2 szklanki wody
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 7 jajek
Wodę i
margarynę zagotować, dodać mąkę i dalej gotować, rozcierając masę. Po
wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i ucierać mikserem. Ciasto
podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwę na średniej blaszce. Ja piekę na dużej blaszce od piekarnika i po upieczeniu kroję na pół. Piec
ok. 30 minut w temp. 220 stopni C.
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
1.5 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić wszystkie składniki. Gdy mleko będzie się gotowało, wlać i ugotować jak budyń. Odstawić do ostudzenia.
Gdy będzie już chłodne dodawać margarynę i utrzeć na gładką masę.
Ciasta przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ach, karpatki nigdy nie odmawiam- a Twoja wygląda przepysznie:) Robię trochę inny krem- następnym razem spróbuję z Twojego przepisu:))
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionym ciast!!!:):) mam podobny przepis na krem, ale ja daję masło i prawdziwa wanilię
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńSmakowicie prezentuje się te ciasteczko. Dziękuje że bierzesz udział w moim rozdaniu. Oczywiście obserwuję.
OdpowiedzUsuń