piątek, 2 maja 2014

Karpatka

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 7 jajek

Wodę i margarynę zagotować, dodać mąkę i dalej gotować, rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i ucierać mikserem. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwę na średniej blaszce. Ja piekę na dużej blaszce od piekarnika i po upieczeniu kroję na pół. Piec ok. 30 minut w temp. 220 stopni C. 

Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny

1.5 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić wszystkie składniki. Gdy mleko będzie się gotowało, wlać i ugotować jak budyń. Odstawić do ostudzenia. 
Gdy będzie już chłodne dodawać margarynę i utrzeć na gładką masę. 
Ciasta przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. 



4 komentarze:

  1. Ach, karpatki nigdy nie odmawiam- a Twoja wygląda przepysznie:) Robię trochę inny krem- następnym razem spróbuję z Twojego przepisu:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionym ciast!!!:):) mam podobny przepis na krem, ale ja daję masło i prawdziwa wanilię

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie prezentuje się te ciasteczko. Dziękuje że bierzesz udział w moim rozdaniu. Oczywiście obserwuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!