Ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 ugotowane na twardo żółtka
Dodatkowo:
- 30 dag krówek
- 20 dag masła
Żółtka przecieramy przez sitko, mieszamy z mąką. Dodajemy masło i cukry. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wykładamy na blachę. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
Masło roztapiamy, wsypujemy pokruszone krówki. Mieszamy do powstania jednolitej masy.
Wylewamy na upieczone ciasto. Odstawiamy do chłodnego miejsca.
po co komu po świętach przepisy na mazurki, takie przepisy powinny by przed świętami. teraz czas na przepisy majówkowe, grillowe.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam bardzo, ale przed świętami miałam ciężki okres, ponieważ chorowałam, więc nie miałam czasu na dodawanie tu wpisów :) A przepis zostanie tu na kolejny rok więc nie widzę problemu :) Pozdrawiam :)
UsuńWygląda rewelacyjnie. Mniam :)
OdpowiedzUsuń