Szpinak uwielbiam, dlatego tak oto powstały ślimaczki ze szpinakiem.
Jednak w tym przepisie są również z szynką, gdyż nie każdy szpinak lubi, dlatego są w dwóch wersjach ;)
Składniki:
- ciasto francuskie
- keczup
- ser
- szynka
- szpinak (ja używałam mrożonego)
- czosnek
- sól, pieprz
Sos szpinakowy:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak.
Gdy już będzie 'rozpuszczony' dodać czosnek, sól, pieprz.
Ciasto francuskie podzielić na pół. Jedną
połowę posmarować keczupem, ułożyć ser i szynkę, a na drugą keczup, ser i
szpinak. Zawinąć i pokroić w grubsze plasterki.
Zapiekać 25 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.
Jedna rada!
Zamiast folii aluminiowej lepiej jest położyć papier do pieczenia.
Ja ten błąd zrobiłam i później ślimaczki nie chciały odchodzić ładnie od blaszki..
ale pyszności ! :)
OdpowiedzUsuń