poniedziałek, 9 grudnia 2013

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.

Szpinak uwielbiam, dlatego tak oto powstały ślimaczki ze szpinakiem. 
Jednak w tym przepisie są również z szynką, gdyż nie każdy szpinak lubi, dlatego są w dwóch wersjach ;)

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • keczup
  • ser
  • szynka
  • szpinak (ja używałam mrożonego)
  • czosnek
  • sól, pieprz


Sos szpinakowy:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak. Gdy już będzie 'rozpuszczony' dodać czosnek, sól, pieprz. 

Ciasto francuskie podzielić na pół. Jedną połowę posmarować keczupem, ułożyć ser i szynkę, a na drugą keczup, ser i szpinak. Zawinąć i pokroić w grubsze plasterki.





Zapiekać 25 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. 


Jedna rada!
Zamiast folii aluminiowej lepiej jest położyć papier do pieczenia.
Ja ten błąd zrobiłam i później ślimaczki nie chciały odchodzić ładnie od blaszki..


1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!