Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżki wody
Białka ubić, pod koniec dodać cukier. Żółtka wymieszać razem z wodą, wlać do białek i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, mieszać drewnianą łyżką. Wylać na dużą blaszkę od piekarnika. Piec w temperaturze 160-180 stopni, przez 25 minut.
Gdy ciasto będzie upieczone, wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem i gorące zwinąć. Pozostawić do wystygnięcia.
Zimne ciasto delikatnie odwinąć, posmarować masą makową (ja użyłam gotowej z puszki). Ponownie zwinąć roladę.
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Smaczny blog:) Dziękuję za udział w moim candy!
OdpowiedzUsuńMarzena
zapachlawendy75.blogspot.com