- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 400 ml mleka
- 3 jajka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- powidła
- masło
- kakao
Rozkruszamy drożdże i rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, a potem mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy, odstawiamy na 30 minut.
Łyżką wykrawamy kawałki ciasta. Pośrodku każdego robimy wgłębienie, wkładamy pół łyżeczki powideł. Zlepiamy, formujemy kule i odkładamy na 20 minut na posypaną mąką stolnicę. Gotujemy na parze ok. 12 minut. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy kakao lub polewamy jogurtem (według uznania).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!