niedziela, 27 października 2013

Kluski parzone.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju 
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego 
  • powidła
  • masło
  • kakao


Rozkruszamy drożdże i rozcieramy z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, a potem mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy, odstawiamy na 30 minut.
Łyżką wykrawamy kawałki ciasta. Pośrodku każdego robimy wgłębienie, wkładamy pół łyżeczki powideł. Zlepiamy, formujemy kule i odkładamy na 20 minut na posypaną mąką stolnicę. Gotujemy na parze ok. 12 minut. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy kakao lub polewamy jogurtem (według uznania).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!