Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 65 g cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 125 g masła
- szczypta soli
- nuttella lub inny krem czekoladowy
- tabliczka czekolady do dekoracji lub cukier puder do posypania
Podgrzewamy mleko. Połowę ucieramy z drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy. Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodajemy je do mąki. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy, kroimy i formujemy rogaliki. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 160 stopni.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy rogaliki.
zawsze jak małżonek chce pizzę to wóczas zostaje mi drożdzy i piekę rogaliki drożdżowe z marmoladą :):)
OdpowiedzUsuńWyglądają perfekcyjnie- jak z najlepszej cukierni. A w połączeniu z czekoladą...mmm
OdpowiedzUsuńJa tam wolę z marmoladą :) Ale dzieci uwielbiają czekoladę, więc na ogół robię pół na pół.:)
OdpowiedzUsuń