czwartek, 5 czerwca 2014

Rogaliki z czekoladą.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 65 g cukru 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g drożdży 
  • 125 g masła
  • szczypta soli 
  • nuttella lub inny krem czekoladowy
  • tabliczka czekolady do dekoracji lub cukier puder do posypania

Podgrzewamy mleko. Połowę ucieramy z drożdżami, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Masło rozpuszczamy. Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodajemy je do mąki. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy, kroimy i formujemy rogaliki. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 160 stopni. 
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy rogaliki.  



3 komentarze:

  1. zawsze jak małżonek chce pizzę to wóczas zostaje mi drożdzy i piekę rogaliki drożdżowe z marmoladą :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają perfekcyjnie- jak z najlepszej cukierni. A w połączeniu z czekoladą...mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam wolę z marmoladą :) Ale dzieci uwielbiają czekoladę, więc na ogół robię pół na pół.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!