Składniki:
Spód:
- biszkopty
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- cukier do smaku
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki śmietany
- zapach arakowy i pomarańczowy
- 8 łyżeczek żelatyny
Wierzch:
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku. Truskawki umyć i zostawić do wyschnięcia.
Mleko z żelatyną podgrzać i mieszając rozpuścić. Twaróg zmiksować ze śmietaną i mlekiem. Połączyć z cukrem i zapachem. Wstawić do lodówki.
Truskawki pokroić w plasterki. Na biszkopty wylać masę serową, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Do masy serowej również można dodać truskawki lub rodzynki.
mniaaaam!! i nic więcej do szczęścia nie trzeba... :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłambym takiego :):) w sobote piekłam i ozdabiałam tort piętrowy na urodzinki męża i roczek córy wieć już mi się na najbliższe dni odechciewa pichcenia w kuchni :):) nawet masę cukrową w kilku kolorach robiłam sama do ozdoby :):)
OdpowiedzUsuńOj z masą cukrową to jest dopiero zabawa :D
UsuńPrezentuje się idealnie: ja poproszę porcję:)
OdpowiedzUsuń