niedziela, 29 czerwca 2014

Ciasto z serduszkami.


Składniki:
Ciasto kolorowe (w moim przypadku czerwone serduszka):
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru 
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny
  • barwnik spożywczy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy barwnik i dobrze mieszamy. 
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wylać do blaszki. 
Piec 40 minut w 160 stopniach C (do suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia.
Gdy będzie już chłodne, pokroić na 'kromki' i z każdej wykrawać serduszka lub inne wybrane wzory. 

Ciasto białe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki mąki do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego 
  • niecała szklanka cukru 
  • 4 jajka
  • 250 g margaryny 

Postępujemy dokładnie tak samo jak z ciastem kolorowym. 
Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Na dno blaszki wylać pół białego ciasta, na to poukładać wybrane wzory i delikatnie zalać drugą połową ciasta białego. Piec 40-45 minut w 160 stopniach C. 
Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub według własnego uznania :) 




2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze! :)
Na pewno wszystkie przeczytam i jeśli będzie potrzeba - odpiszę!