Składniki:
Ciasto kolorowe (w moim przypadku czerwone serduszka):
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 125 g margaryny
- barwnik spożywczy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy barwnik i dobrze mieszamy.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wylać do blaszki.
Piec 40 minut w 160 stopniach C (do suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia.
Gdy będzie już chłodne, pokroić na 'kromki' i z każdej wykrawać serduszka lub inne wybrane wzory.
Ciasto białe:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki mąki do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- niecała szklanka cukru
- 4 jajka
- 250 g margaryny
Postępujemy dokładnie tak samo jak z ciastem kolorowym.
Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Na dno blaszki wylać pół białego ciasta, na to poukładać wybrane wzory i delikatnie zalać drugą połową ciasta białego. Piec 40-45 minut w 160 stopniach C.
Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub według własnego uznania :)
Jakie ładne i pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest przepyszne to ciasto :) super te serduszka wyglądają, bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuń